Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

"ΕΥΔΟΞΕΣ" ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ...

Την προηγούμενη εβδομάδα λάβαμε όλοι ένα mail απο τον εύδοξο αναφορικά με τη δήλωση συγγραμμάτων για το νέο εξάμηνο. Το mail αυτό, λίγο πολύ απειλούσε ή καλύτερα προειδοποιούσε τους φοιτητές πως σε περίπτωση που εσκεμμένα ή όχι, κάνουν λανθασμένη δήλωση συγγραμμάτων θα τους επιβληθούν όλες οι νομικές κυρώσεις που προβλέπονται.

Συγκεκριμένα,στην τριτοβάθμια εκπαίδευση,εφαρμόζεται το προκλητικό ψαλίδισμα των δωρεάν συγγραμμάτων από εγκύκλιο του Υπ. Παιδείας. Προβλέπεται σχηματικά ο κανόνας 1μάθημα =1σύγγραμμα = 1διδακτικό εγχειρίδιο. Στις περισσότερες σχολές, το 1 σύγγραμμα έως τώρα σήμαινε τη λήψη, 2, 3 ή και 4 βιβλίων, που είτε κάλυπταν από κοινού την ύλη του εκάστοτε μαθήματος, είτε είχαν εναλλακτικό ή παραπληρωματικό -πλην απαραίτητο- προς το κύριο εγχειρίδιο ρόλο. Αυτό σημαίνει ότι πλέον οι φοιτητές θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους τα αναγκαία, πέραν του ενός, βιβλία. Πηγαίνει έτσι η λογική της μετακύλισης του κόστους στο φοιτητή ένα βήμα παραπάνω. Αυτο αποτελει ενα μικρο δειγμα της επιθεσης που δεχεται το δημοσιο Πανεπιστημιο, στα πλαισια της εκπαιδευτικης αναδιαρθρωσης, η οποια κομματι κομματι εφαρμοζεται.

Όπως φαίνεται, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «αγωνίζεται» για να αλλάξει την εικόνα της ελληνικής κοινωνίας. Μνημόνια, περικοπές μισθών και συντάξεων, εργασιακή επισφάλεια και μαύρη εργασία, απελευθέρωση ωραρίων, ξεπούλημα δημοσίου πλούτου και… μέσα σε όλα αυτά Πανεπιστήμια επιχειρήσεις! Έτσι λοιπόν, η υπουργός Παιδείας μίλησε ξεκάθαρα για την ανάγκη οικονομικής αυτοτέλειας των Πανεπιστημίων. Το νέο Πανεπιστήμιο του Μνημονίου, η νέα εργασιακή πραγματικότητα στο όνομα της ανάπτυξης, απαιτούν φοιτητές-πελάτες, δίδακτρα και εταιρίες-χορηγούς μέσα σε αυτά, οι οποίες θα ‘εκταμιεύουν’ και τα ανάλογα ανταλλάγματα γι αυτούς! Στην εποχή της κρίσης και του μνημονίου απαιτείται το κράτος να απαλλαγεί πλήρως των ευθυνών του από τη χρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης...

Η απάντηση μας πρέπει να είναι ηχηρή! Το φοιτητικό κίνημα χρειάζεται με ξεκάθαρο τρόπο να προβάλει τα αιτήματα του: Παλεύουμε για τη μη κατάθεση του νόμου-πλαίσιο Διαμαντοπούλου.Καμία περιστολή του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου!

Δεν υπάρχουν σχόλια: