Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Η ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ


Η πρόσφατη εκλογική νίκη της αριστεράς, σίγουρα δημιουργεί ένα νέο πολιτικό τοπίο στην πολιτική και κοινωνική μας ζωή. Ο ελληνικός λαός έστειλε σπίτι τους όλους εκείνους, όσοι τον εκμεταλλεύτηκαν και τον καταπίεσαν, όλους εκείνους, όσοι ξεπούλησαν τα πάντα και διέλυσαν το κοινωνικό κράτος. Έδωσε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλη την Ευρώπη ότι οι καταστροφικές πολιτικές της λιτότητας σταματούν εδώ! Η συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών από τον κυβερνητικό συνασπισμό ΝΔ ΠΑΣΟΚ, των οποίων τις επιπτώσεις ζούμε καθημερινά και εντός του πανεπιστημίου, μας βάζει ένα δίλημμα που πρέπει να απαντήσουμε. Θέλουμε ένα πανεπιστήμιο για λίγους και εκλεκτούς ή θέλουμε ένα πανεπιστήμιο ανοιχτό στην κοινωνία και τους αγώνες της; Θέλουμε ένα πανεπιστήμιο στο οποίο θα κάνουμε απλά τα μαθήματά μας με σκοπό να πάρουμε ένα πτυχίο χωρίς αντίκρυσμα, ή ένα πανεπιστήμιο - χώρο κοινωνικών διεκδικήσεων και ακαδημαϊκών - πολιτικών ζυμώσεων μεταξύ των εμπλεκομένων;

ΔΥΟ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ! Ή αφήνουμε να συνεχιστεί η υποβάθμιση της ζωής και των σπουδών μας και αδιαφορούμε ή αγωνιζόμαστε με όλα τα δυνατά μέσα για ένα πανεπιστήμιο δημόσιο και άκρως δημοκρατικό. Αν σκεφτούμε τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν πριν λίγο καιρό, βρίσκουμε μια σειρά από νομοθετήματα που περικόπτουν όλο και περισσότερο τους πόρους των ιδρυμάτων, που στερούν όλο και μεγαλύτερα κομμάτια από την φοιτητική μέριμνα και διαγράφουν φοιτητές, με αποτέλεσμα να μην μπορεί όλο και μεγαλύτερη μάζα φοιτητών να σπουδάσει. Παράλληλα η κατάργηση της συνδιοίκησης του πανεπιστημίου και οι αυταρχικές συμπεριφορές των θεσμικών οργάνων, όπως ο πρύτανης Φορτσάκης, συρρικνώνουν την δημοκρατία και τις συμμετοχικές διαδικασίες μέσα στις σχολές, σκιαγραφώντας την εικόνα του πανεπιστημίου του μέλλοντος, σύμφωνα με τα δικά τους πρότυπα.

Σε αντιπαράθεση με αυτή τη λογική, όσων αφορά τη λειτουργεία και τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, βρίσκεται η δική μας αφήγηση για το πανεπιστήμιο της κοινωνίας που θέλουμε να οικοδομήσουμε. Διεκδικούμε μια εκπαίδευση δημόσια και δώρεάν για όλους και όλες, την επαναφορά του αυτοδιοίκητου του πανεπιστημίου- επαναφορά των θεσμών συνδιοίκησης, τον συμμετοχικό προϋπολογισμό, την κατάργηση των Συμβουλίων Διοίκησης, την επαναφορά του θεσμού του ασύλου, την ακύρωση διαγραφών και ορίου ν+2, την κατάργηση των ιδιωτικών εργολαβιών στο κομμάτι της μέριμνας- της σίτισης- της φύλαξης, την αύξηση της μερίδας του κρατικού προϋπολογισμού που προορίζεται για την φοιτητική μέριμνα, δωρεάν σίτιση, εστίες, μεταφορές, συγγράμματα για όλους, και τέλος την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την έρευνα, ώστε να μην αναγκάζονται οι απόφοιτοι του κλάδου μας να αναζητούν ευκαιρίες περαιτέρω εκπαίδευσης και έρευνας στο εξωτερικό. 
 
Η κυβέρνηση της Αριστεράς μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο όπλο και εργαλείο στα χέρια των εργαζόμενων, των φοιτητών και γενικότερα της νεολαίας για να δουν επιτέλους την ζωή τους να αλλάζει προς το καλύτερο, για να μπορέσουν να διεκδικήσουν μια ζωή με αξιοπρέπεια.

Ας επιλέξουμε την ανατροπή!

Δεν υπάρχουν σχόλια: