Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

ΚΑΛΑ...ΠΟΥ ΚΡΥΦΤΗΚΑΝ ΠΑΛΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ;;;

Ύστερα από 8 χρόνια λειτουργίας του τμήματος Οικονομικών Επιστημών, που μέχρι τώρα στεγαζόταν στα κτήρια του ΟΑΕΔ Τρίπολης, σήμερα παραδίδεται το νέο κτήριο που χρόνια περιμέναμε. Αν και φαίνεται να καλύπτει τις ανάγκες φοιτητών και καθηγητών (κτηριακές τουλάχιστον) δεν αναμένεται να λυθούν προβλήματα που χρόνια ταλαιπωρούν τους φοιτητές καθημερινά.

Το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος βρεθήκαμε αντιμέτωποι με προβλήματα έλλειψης προσωπικού (συμβασιούχοι διοικητικοί και τεχνικοί υπάλληλοι , καθαριότητα ) και έλλειψη κάποιων συγγραμμάτων. Συγκεκριμένα οι συμβασιούχοι, άτομα που καλύπτουν πολύ σημαντικές θέσεις, που στην καλύτερη περίπτωση θα παραμείνουν υπό την εργασιακή ομηρία μιας σύμβασης, ενώ στην χειρότερη θα βρεθούν στο δρόμο άνεργοι..

Επίσης προβλήματα που υπάρχουν από την πρώτη μέρα λειτουργίας του τμήματος όπως σίτιση, στέγαση και μεταφορές παραμένουν ακόμα άλυτα.

Σίτιση: Το πανεπιστήμιο υπογράφει κάθε φορά συμβάσεις με ιδιωτικά catering τα οποία προσφέρουν κακής ποιότητας φαγητό και ανεπαρκείς ποσότητες. Το φαγητό δεν είναι δωρεάν για όλους τους φοιτητές και οι περισσότεροι αναγκάζονται να πληρώνουν. Η φετινή “έκπληξη” είναι πως τα Σαββατοκύριακα δεν υπάρχει φαγητό, μιας και όπως είναι γνωστό σε όλους πως οι φοιτητές δεν πεινάνε τα Σαββατοκύριακα.

Στέγαση: Σε αντίθεση με τους φοιτητές άλλων πανεπιστημίων, η δωρεάν στέγαση για τους φοιτητές του Πα.Πελ. είναι μια ουτοπία. Η μοναδική μέριμνα είναι το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα των 1000€ !!!

Μεταφορές: Αυτή τη στιγμή, ο δρόμος δεν έχει φωτισμό, ούτε πεζοδρόμια, με αποτέλεσμα η μετακίνηση των φοιτητών από και προς αυτό να γίνεται επικίνδυνη κυρίως τις βραδινές ώρες. Η χρήση της συγκοινωνίας αποτελεί μία μη συμφέρουσα οικονομικά λύση (0,80 €!), καθώς και από άναρχα και μη συνεπή δρομολόγια των λεωφορείων.

Ποιος ευθύνεται για όλα αυτά?

Για όλα τα παραπάνω προβλήματα ευθύνονται αφενός η απραξία των αρμοδίων (διοικούσα επιτροπή αρχικά και πρυτανεία αργότερα) και αφετέρου οι πολιτικές των τελευταίων κυβερνήσεων. Με την ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ – μειωμένες πιστώσεις, επιδιώκουν την απαξίωση των δημόσιων πανεπιστημίων και ιδιαίτερα των επαρχιακών. Αν λάβουμε υπόψη τα παραπάνω και αναλογιστούμε πώς έχει η κατάσταση εν μέσω κρίσης στην ελληνική οικονομία, εύκολα συμπεραίνουμε ότι η περαιτέρω υποχρηματοδότηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων είναι δεδομένη. Η τοποθέτηση της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου στην τελευταία σύνοδο πρυτάνεων προανήγγειλε την έναρξη πιο σκληρής αντι-εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης στην ανώτατη εκπαίδευση. Σχηματικά οι κεντρικοί άξονες των προτάσεων είναι: η αυτοτέλεια των πανεπιστημίων, η αξιολόγηση και η κοινωνική λογοδοσία, η διεθνοποίηση της λειτουργίας τους, η σύνδεσή τους με την κοινωνία και την οικονομία. Αν ωστόσο δούμε πιο αναλυτικά το θεσμικό πλαίσιο που επιχειρείται να διαμορφωθεί, συμπεραίνουμε εύκολα ότι οικονομική αυτοτέλεια σημαίνει οικονομική επιβάρυνση των ΑΕΙ και εξαναγκαστική λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια για να επιβιώσουν. Aξιολόγηση και κοινωνική λογοδοσία σημαίνει αυταρχικοποίηση της εσωτερικής λειτουργίας και αποκλειστική λογοδοσία στις επιχειρήσεις. Η διεθνοποίηση δεν είναι παρά η επιβολή των κριτηρίων της αγοράς, ενώ η σύνδεση με την κοινωνία και την οικονομία απλά παραπέμπει στην υποχρηματοδότηση και στις περικοπές.

Εμείς σαν Αριστερή Ενότητα, αλλά και πολλοί ανένταχτοι φοιτητές και φοιτήτριες, δυστυχώς, δεν κατέχουμε το μαγικό ραβδί για την επίλυση όλων αυτών των προβλημάτων. Επιλέγουμε και παρεμβαίνουμε στις “κοινωνικές” εκδηλώσεις του Πανεπιστημίου, γιατί θεωρούμε πιο έντιμο να αναδεικνύουμε τα προβλήματα από το να τα κρύβουμε πίσω από χρωματιστές κορδέλες και λαμπερές εκδηλώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: