Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Ανακοίνωση για την ΕΦΕΕ

Χρόνια τώρα η μη συγκρότηση κεντρικών οργάνων και διαδικασιών του φοιτητικού κινήματος έχει λειτουργήσει αντικειμενικά υπέρ της απολιτικοποίησης, της δημιουργίας μηχανισμών, της ανυπαρξίας κεντρικής τοποθέτησης, της αποποίησης ευθυνών κυβερνητικών παρατάξεων (ΔΑΠ-ΠΑΣΠ) για όσα γίνονται ή δεν γίνονται στον φοιτητικό χώρο. Δεν είναι τυχαίο ότι τα χρόνια της ανυπαρξίας της ΕΦΕΕ είναι τα χρόνια της κυριαρχίας της ΔΑΠ (κατά κύριο λόγο) και της ΠΑΣΠ.

Η ανασύσταση της ΕΦΕΕ δεν αφορά την ανάγκη ύπαρξης κεντρικού εκφραστή ή ακόμη χειρότερα συνομιλητή της κυβέρνησης. Ο κεντρικός εκφραστής σε κάθε περίοδο ήταν είναι και θα είναι οι γενικές συνελεύσεις. Για μας οι εκπρόσωποι είναι χρήσιμοι μόνο στο βαθμό που βοηθούν, που χρησιμοποιούνται για να ενεργοποιήσουν και να ενώσουν φοιτητές.

Φέτος περισσότερο από κάθε άλλη φορά έγινε προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της ΕΦΕΕ, πράγμα που έχει να κάνει κυρίως με την αλλαγή της κυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να πείσει πως έχει μετανιώσει για το νεοφιλελεύθερο παρελθόν του φέρνοντας στο προσκήνιο τον «εκδημοκρατισμό» του πανεπιστημίου μέσα από την ανασύσταση οργάνων που στο παρελθόν είχαν κάποιο κύρος.

Ενώ, εδώ και μέρες βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία για την σύγκληση πανσπουδαστικού συνεδρίου που θα οδηγούσε στην ανασύσταση της Ε.Φ.Ε.Ε. Παρά τις συνεχείς συνεδριάσεις της τεχνικής γραμματείας μια μέρα πριν την συμφωνημένη διεξαγωγή του σπουδαστικού συνεδρίου, η ΠΑΣΠ είναι επί της ουσίας αυτή που ακυρώνει τη διεξαγωγή του. Ξέρει ότι η ανασυγκρότηση της ΕΦΕΕ θα την ταυτίσει με τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της κυβέρνησης, την στιγμή που στις σχολές παίζει το χαρτί του "άλλο ΠΑΣΠ άλλο ΠΑΣΟΚ". Και δεν θέλει να χρεωθεί είτε μια κεντρική σύγκρουση με το ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση που πιεστεί από το φοιτητικό σώμα - ειδικά σήμερα που η κυβέρνηση θέλει να παρουσιάζεται ως "νέα και άφθαρτη", αλλά ούτε και να ταυτιστεί στα μάτια των φοιτητών ως τσιράκι της κυβέρνησης, υπερασπιζόμενη κεντρικά τις αντιδημοφιλείς επιλογές της Διαμαντοπούλου.

Είναι σαφές ότι η ΠΑΣΠ τελικά επιλέγει να εμποδίσει κάθε κεντρική διαδικασία που θα την υποχρεώσει να τοποθετηθεί πολιτικά. Σε αντίθεση με τα κροκοδείλια δάκρυα που από πέρυσι χύνει το ΠΑΣΟΚ και ο Πρωθυπουργός για την Ε.Φ.Ε.Ε. η κυβερνητική παράταξη μετέτρεψε τη διαδικασία ανασυγκρότησή της σε θέατρο του παραλόγου παίζοντας κρυφτούλι πίσω από τη στάση της ΕΑΑΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: