Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Ανακοίνωση Αριστερής Ενότητας για την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων στα τμήματα της ΣΘΕΤ

ΚΟΙΝΟΙ ΣΤΟΧΟΙ, ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ, ΜΕΓΑΛΕΣ ΝΙΚΕΣ...

Έχουν περάσει ήδη οκτώ χρόνια από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και εφτά χρόνια από την λειτουργία των τμημάτων Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών και Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών. Από την πρώτη μέρα λειτουργίας τους, πάγια διεκδίκηση της φοιτητικής κοινότητας αποτέλεσε η κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Ο δρόμος προς την επίτευξη αυτού του στόχου δεν ήταν καθόλου εύκολος. Εμπόδιο στις διεκδικήσεις των φοιτητών στάθηκαν τόσο η, διορισμένη από το υπουργείο Παιδείας, Διοικούσα Επιτροπή, όσο και οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ και η Ν.Δ. φάνηκε ότι ενδιαφέρονται περισσότερο για τα επαγγελματικά δικαιώματα των παράνομων Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών (κολέγια, ιδιωτικά πανεπιστήμια) παρά για τους απόφοιτους των ελληνικών Δημοσίων Πανεπιστημίων. Σύμμαχος τους δεν θα μπορούσε να είναι κανένας άλλος από την Διοικούσα Επιτροπή, η οποία όλα αυτά τα χρόνια δεν προέβη σε καμία ενέργεια για την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, ενώ παράλληλα έδινε ψεύτικες υποσχέσεις στους φοιτητές. Αντίθετα, κύριος και βασικός της στόχος ήταν η εφαρμογή κάθε αντιδραστικής μεταρρύθμισης πλήττοντας έτσι, όχι μόνο τα συμφέροντα των φοιτητών αλλά και τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του Πανεπιστημίου.

Σε όλο αυτό το θέατρο παραλογισμού, εμείς δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε απλοί παρατηρητές. Σαν Αριστερή Ενότητα είχαμε αναγάγει τα επαγγελματικά μας δικαιώματα ως ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα της σχολής, θέτοντάς το σε κάθε γενική συνέλευση και των δύο τμημάτων. Με στήριγμα τις αποφάσεις που πάρθηκαν στις γενικές συνελεύσεις και την υποστήριξη ανένταχτων φοιτητών, πραγματοποιήσαμε μια σπουδαία νίκη. Με συνεχείς παραστάσεις διαμαρτυρίας στις συνεδριάσεις της Διοικούσας Επιτροπής σε Αθήνα, Τρίπολη, Καλαμάτα, Κόρινθο και Ναύπλιο, καθώς και σε συναντήσεις με υπευθύνους του Υπουργείου Παιδείας πετύχαμε το αυτονόητο, δηλαδή πλήρεις επαγγελματικά δικαιώματα και στα δύο τμήματα.

Για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται ότι με μαζικούς και συλλογικούς αγώνες το φοιτητικό κίνημα μπορεί να πετύχει τεράστιες νίκες όπως η απόσυρση της αναθεώρησης του άρθρου 16 καθώς και το πάγωμα της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης γύρω από τα ΚΕΣ. Εμείς, σαν Αριστερή Ενότητα, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τα καθημερινά προβλήματα του φοιτητή, καλώντας συνεχώς ανένταχτους αριστερούς φοιτητές/τριες καθώς και τις υπόλοιπες αριστερές δυνάμεις για κοινές δράσεις και κοινές διεκδικήσεις. Γιατί...

Αν δεν δίνουμε κοινούς αγώνες, θα γευόμαστε κοινές ήττες!

Δεν υπάρχουν σχόλια: