Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008

Υποχρηματοδότηση του πανεπιστημίου

Το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008 παρατηρήσαμε ένα απαράδεκτο φαινόμενο. Λόγω της υποχρηματοδότησης του πανεπιστημίου σχεδόν όλα τα ελεύθερα και επιλογής μαθήματα αφαιρέθηκαν από τον οδηγό σπουδών. Αυτό οι φοιτητές το δέχτηκαν με πολύ μεγάλη αγανάκτηση πιστεύοντας τις υποσχέσεις ότι αυτή η κατάσταση θα ήταν προσωρινή. Το τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών τότε λειτούργησε έχοντας λάβει 6 πιστώσεις σε βαθμίδα αναπληρωτή, ενώ το Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών 6,5. Φέτος η κατάσταση έγινε ακόμα χειρότερη. Τα τμήματα έλαβαν μόλις 3 και 3,5 πιστώσεις ίδιας βαθμίδας αντίστοιχα χωρίς να γίνει κάποια καινούρια μονιμοποίηση καθηγητή. Αυτό θα οδηγήσει σε μία περαιτέρω υποβάθμιση του οδηγού σπουδών, μειώνοντας τα μαθήματα σε έναν αριθμό κάτω του ελαχίστου για την απόκτηση πτυχίου.

Την ευθύνη για την εξέλιξη αυτή την έχουν αποκλειστικά το υπουργείο και η διορισμένη από αυτό διοικούσα επιτροπή. Με την τακτική αυτή επιδιώκουν να πετύχουν το σχέδιο της κυβέρνησης, δηλαδή την απαξίωση των δημόσιων πανεπιστημίων και ιδιαίτερα των επαρχιακών. Το μεθοδευμένο αυτό σχέδιο για την υποβάθμιση των πτυχίων μας στην προσπάθεια της προώθησης των ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι τουλάχιστον προκλητικό. Θα έχετε παρατηρήσει την συνεχόμενη διαφήμιση κολεγίων,των ΚΕΣ(κέντρα ελευθέρων σπουδών) και την υποσχεσιολογία για ίσης αξίας πτυχίων η οποία κρατά όμηρος χιλιάδες γονείς και φοιτητές.

Κατά καιρούς το φοιτητικό κίνημα έχει κατηγορηθεί ότι με την δράση του εμποδίζει την ομαλή λειτουργία των σχολών. Η αλήθεια όμως είναι, και επαληθεύεται τώρα για ακόμη μια φορά, πως η μη χρηματοδότηση των δημόσιων πανεπιστημίων είναι ο μόνος λόγος που δεν γίνονται μαθήματα και ο ΜΟΝΟΣ λόγος που δημιουργείται ΧΑΟΣ.

Απαιτούμε τα τμήματα να λάβουν ΟΧΙ μόνο τις προτεινόμενες πιστώσεις που δέχονται ως λύση τα μέλη ΔΕΠ διατηρώντας έτσι την απαράδεκτη περσινή κατάσταση, ΑΛΛΑ όσες πιστώσεις είναι αναγκαίες ώστε να λειτουργήσουν σύμφωνα με τον πλήρη οδηγό σπουδών. Επίσης, δεν θεωρούμε σε καμία περίπτωση αποδεκτή την πρόταση του προέδρου κ.Δημόπουλου για αύξηση των ωρών διδασκαλίας των μελών ΔΕΠ όπως επίσης την μείωση των απολαβών των εκλεγμένων αλλά μη διορισμένων μελών ΔΕΠ.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κάθε περικοπή στα μαθήματα του οδηγού σπουδών οδηγεί ουσιαστικά στην κατάργηση των κατευθύνκατευθύνσεων και στην συρρίκνωση του γνωστικού αντικειμένου των τμημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: