Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

ΣΠΑΜΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΤΗΣ ΔΑΠ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ


Έχει περάσει κάτι παραπάνω από ένα χρόνο από όταν πραγματοποιήθηκαν και οι περσινές φοιτητικές εκλογές (9 Απριλίου 2008). Στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών της Τρίπολης το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών ήταν η αυτοδυναμία (της παράταξης της κυβέρνησης) της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ με ποσοστό λίγο πάνω από 50% και 4 από τις 7 έδρες του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου μας. Η ΔΑΠ πανηγύρισε το εκλογικό αποτέλεσμα δίνοντας υποσχέσεις ότι θα λύσει όλα τα προβλήματα του πανεπιστημίου μας με τις διασυνδέσεις που είχε με βουλευτές και πολιτικούς βάζοντας τέλος στην αγωνιστική πορεία που είχε πάρει ο σύλλογος μας όλα τα προηγούμενα χρόνια με την συμμετοχή του στο πανεκπαιδευτικό κίνημα και κατά της ιδιωτικοποίησης των πανεπιστημίων.

Ένα χρόνο μετά τι μπορούμε να δούμε όμως; Μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα την απενεργοποίηση του ανώτερου οργάνου του κάθε συλλόγου, την Γενική Συνέλευση. Το όργανο στο οποίο κάθε ένας φοιτητής μπορεί να εκφραστεί και να αποφασίσει άμεσα για όλα τα προβλήματα που τον απασχολούν. Οι γενικές συνελεύσεις απαξιώθηκαν και εκφυλλίστηκαν, με αποτέλεσμα φέτος να έχουν γίνει οι λιγότερες γενικές συνελεύσεις από ποτέ με τεράστια διαφορά μάλιστα..

Εκτός από την παράκαμψη της άμεσης γνώμης των φοιτητών στα ζητήματα που τον ενδιαφέρουν και τον απασχολούν, παρατηρήσαμε άλλο ένα τραγικό για την δημοκρατική λειτουργία του συλλόγου. Η ΔΑΠ προσπαθούσε πάντα να περάσει τα ψηφίσματα της μέσα από τα Διοικητικά Συμβούλια όπου είχε και την πλειοψηφία και ποτέ μέσα στην γενική συνέλευση μιας και ήξερε πολύ καλά ότι ο σύλλογος οικονομικών επιστημών ποτέ δεν θα ενέκρινε αντιδραστικές προτάσεις που ήθελαν να εφαρμόσουν και στο τμήμα μας. Απόδειξη περί αυτού είναι ότι όσες φορές προσπάθησαν να περάσουν κάποιο ψήφισμα μέσα σε ΓΣ, απέτυχαν οικτρά αφού καταψηφίστηκε από την συντριπτική πλειοψηφία της συνέλευσης.

Το φαινόμενο της μη δημοκρατικής λειτουργίας του συλλόγου φάνηκε μέσα και από τις Προσωρινές Γενικές Συνελεύσεις (Π.Γ.Σ.) του τμήματος μας (συνέλευση καθηγητών-φοιτητών για τα ζητήματα της σχολής). Η ΔΑΠ όπου έχει και τους 2 εκπροσώπους φοιτητών δεν ενημέρωνε ποτέ το ΔΣ ή το σύλλογο για τις συνεδριάσεις της ΠΓΣ, για τα θέματα που θα συζητηθούν, τις αποφάσεις που πάρθηκαν και την στάση την οποία κράτησαν σαν εκπρόσωποι του φοιτητικού συλλόγου. Έτσι με λίγα λόγια ανακαλύψαμε ότι η ΔΑΠ ήταν αυτή η οποία συμφώνησε χωρίς να υπάρχει καμία αντίρρηση στην πρόθεση των καθηγητών να εντατικοποιήσουν τις εξεταστικές μας, με απαράδεκτα μέτρα, όπως την χρονομέτρηση των φοιτητών που πάνε στην τουαλέτα, τον μηδενισμό γραπτών φοιτητών και φοιτητριών για ασήμαντους λόγους και την καλλιέργεια κλίματος τρομοκρατίας στην διαδικασία της εξεταστικής από κάποιους επιτηρητές με την ανοχή προφανώς του συστήματος επιτήρησης της εξεταστικής, που πέρασε με την σύμφωνη γνώμη της ΔΑΠ, χωρίς μάλιστα να εκφράσει ούτε τις τυπικές επιφυλάξεις. Ένα δεύτερο παράδειγμα ήταν και είναι ότι οι εκπρόσωποι και η ΔΑΠ δεν σέβονται τις αποφάσεις του φοιτητικού συλλόγου μέσω των γενικών συνελεύσεων. Το φαινόμενο ο σύλλογος να έχει πάρει συγκεκριμένες θέσεις σε συγκεκριμένα θέματα και μετά η ΔΑΠ στην συνέλευση με τους καθηγητές να εκφράζει την δικιά της άποψη που μειοψήφησε στην ΓΣ είναι ξεδιάντροπη καταπάτηση βασικών αρχών της δημοκρατίας και όπου αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ότι η ΔΑΠ το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η προώθηση των θέσεων της κυβέρνησης για τα πανεπιστήμια και όχι η δημοκρατική λειτουργία του πανεπιστημίου.

Όλα αυτά δεν έγιναν ξαφνικά και απότομα. Από την πρώτη στιγμή επισημάναμε την επικίνδυνη λογική που έβαζε η ΔΑΠ για την δημοκρατία μέσα στο σύλλογο. Ότι, δηλαδή, πέρα από τα σούπερ πάρτυ με γνωστά μοντέλα, τα πολλά δωρεάν σφηνάκια, τις ψεύτικες φιλίες με αντάλλαγμα ψήφου, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες χρειάζονται διέξοδο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η νεολαία, χρειάζονται πτυχίο με αξία, χρειάζονται δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, χρειάζονται αυτές οι διαδικασίες του εξασφαλίζουν την άμεση συμμετοχή του σε αποφάσεις που αφορούν τον ίδιο και το μέλλον του..

ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΜΕ ΛΥΣΣΑ ΓΙΑ ΖΩΗ,
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ & ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!
ΣΠΑΜΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΤΗΣ ΔΑΠ!
ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ!
ΑΡΙΣΤΕΡΑ & ΕΝΩΤΙΚΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: