Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008

Απόφαση Φοιτητικού συλλόγου Οικονομικού

ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
15/12/2008


Το Σάββατο το βράδυ ο 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός από σφαίρα αστυνομικού. Αυτή η εν ψυχρώ δολοφονία δείχνει με τον πιο τραγικό και ακραίο τρόπο το πραγματικό πρόσωπο του κατασταλτικού μηχανισμού και της κυβέρνησης. Αυτή η δολοφονία δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό αλλά συμπληρώνει την αλυσίδα αστυνομικής βίας και ατιμωρησίας. Όταν η αστυνομία αφήνεται ασύδοτη να επιτίθεται σε φοιτητές, εργαζόμενους και συνταξιούχος, να βασανίζει μετανάστες, όταν περιστατικά τύπου ζαρντινιέρας μένουν αναπάντητα και οι δολοφονίες ονομάζονται «τυχαίες εκπυρσοκροτήσεις» καταλαβαίνουμε ότι αυτός που όπλισε το χέρι του φονιά ειδικού φρουρού δεν είναι άλλος από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που έθρεψαν έναν ανεξέλεγκτο κατασταλτικό μηχανισμό, πού έδωσαν το μήνυμα ότι η αστυνομία μπορεί να κάνει ό,τι θέλει λειτουργώντας ως πραγματικό παρακράτος. Είναι ένα προμελετημένο έγκλημα με αυτουργούς αυτούς που ψηφίσαν τρομονόμους και δημιούργησαν το ασφυκτικό για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα κατασταλτικό νομικό πλαίσιο, τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που έφτιαξαν ένα πανοπτικό κράτος με κάμερες παντού και σπεύδουν κάθε φορά να υιοθετήσουν και να διαμορφώσουν τις πολιτικές επιλογές που θέλουν μια Ευρώπη φρούριο.

Οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων έχουν κηρύξει πόλεμο στη νεολαία και τους εργαζομένους. Αποδιαρθρώνουν τις εργασιακές σχέσεις, συμπιέζουν κεκτημένα δικαιώματα, περιστέλλουν κοινωνικές ελευθερίες, ξεπουλάνε ό,τι έχει απομείνει από το «κοινωνικό κράτος», διαλύουν το δημόσιο χώρο. Μοιράζουν απλόχερα λεφτά στις τράπεζες και σφαίρες στη νεολαία. Αυτή η πολιτική για να υλοποιηθεί χρειάζεται ισχυρή καταστολή του λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος που αντιστέκεται και δείχνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι νεοφιλελευθερισμός δεν σημαίνει γενικά λιγότερο κράτος, αλλά λιγότερο «κοινωνικό κράτος» και διόγκωση του κατασταλτικού κρατικού μηχανισμού.

Γυρνάμε τον κόσμο ανάποδα!

Η δολοφονία του Αλέξη ήταν ο πυροκροτητής μιας κοινωνικής εξέγερσης πρωτοφανούς μαζικότητας και έντασης. Αυτή η κοινωνική εξέγερση όλων των υποτελών στρωμάτων συμπύκνωσε και έφερε στην επιφάνεια με εκρηκτικό τρόπο όλες τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδα της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής ανάπτυξης της Ελλάδας. Η νεολαία και ο κόσμος της δουλειάς ασφυκτιούν και εξεγείρονται, διαδηλώνουν κόντρα στην καταστολή και την τρομοκρατία ότι δεν πάει άλλο. Αυτή η κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να ανατραπεί και να πάρει μαζί της και τις πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Η διάλυση του «κοινωνικού κράτους», οι ιδιωτικοποιήσεις, οι αναδιαρθρώσεις σε παιδεία και εργασία, η επισφάλεια, η περιθωριοποίηση όλο και πλατύτερων κοινωνικών στρωμάτων, το γενικευμένο αδιέξοδο της νεολαίας είναι ο παλιός κόσμος. Μέσα από την εξέγερση αναδεικνύεται ο νέος κόσμος του αγώνα, της συλλογικής δράσης, της αλληλεγγύης. Ο δικός μας κόσμος. Τα θέλουμε όλα πίσω! 

Το μέτωπο της παιδείας
Η κυβέρνηση προχωράει τη διαδικασία της καπιταλιστικής εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης με στόχο την ευθυγράμμιση της εκπαίδευσης στις ανάγκες της αγοράς και τη δημιουργία ενός νέου χώρου υψηλής κερδοφορίας για το κεφάλαιο. Η πολιτική αυτή υλοποιείται μέσω της αναγνώρισης των ΚΕΣ, της εφαρμογής του νόμου-πλαίσιο και των άλλων αναδιαρθρωτικών νόμων (ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ, Αξιολόγηση, νόμος για έρευνα και μεταπτυχιακά), της επιβολής του εσωτερικού κανονισμού με στόχο λειτουργία των Πανεπιστημίων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, την αυταρχικοποίηση της λειτουργίας τους με πλήγμα στο φοιτητικό κίνημα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και τέλος την πειθάρχηση των φοιτητών και την προετοιμασία τους για ένταξη στην παραγωγή υπό τις νέες εργασιακές συνθήκες.
Η προσπάθεια για την αναγνώριση των ΚΕΣ δεν είναι κάτι καινούριο. Έρχεται να συμπληρώσει την αλυσίδα της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, αλλά και να υποκαταστήσει τις αποτυχημένες απόπειρες για αναθεώρηση του αρ.16. Την υποταγή, δηλαδή, του πανεπιστημίου στις ανάγκες της αγοράς και τη δημιουργία εκπαιδευτικού πλαισίου που θα ανταποκρίνεται στις νέες εργασιακές σχέσεις (ευέλικτη απασχόληση, 400 έως 700€, συρρίκνωση επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων, πειθάρχηση) και άρα κατακερματισμός πτυχίων και επαγγελματικών δικαιωμάτων, υποταγή της γνώσης στις εφήμερες ανάγκες της αγοράς, εμπέδωση της πειθάρχησης στους φοιτητές-αυριανούς εργαζόμενους, περαιτέρω εντατικοποίηση των ρυθμών σπουδών, για να μάθουμε να δουλεύουμε και να μην αντιμιλάμε, για όσο θα αρκούν οι υπερεξειδικευμένες γνώσεις μας. Παράλληλα η κυβέρνηση επιχειρεί την εφαρμογή του νόμου – πλαίσιο και την επιβολή του εσωτερικού κανονισμού που έχουν σαν αποτέλεσμα την πρόσδεση των Πανεπιστημίων στις ανάγκες και τα κριτήρια της αγοράς και τη μετατροπή του σε ένα εντατικοποιημένο αυταρχικό εκπαιδευτήριο και υλοποιούνται με διατάξεις όπως η περικοπή συγγραμμάτων, η εισαγωγή manager, οι πιστωτικές μονάδες, τα 4ετή επιχειρηματικά πλάνα, τα πειθαρχικά δικαστήρια , οι διαγραφές φοιτητών, η αξιολόγηση. Παλεύουμε για ένα Πανεπιστήμιο δημόσιο και δωρεάν ανοιχτό σε όλους και όλες, αυτοοργανωμένο και δημοκρατικό που θα κοινωνικοποιεί τη γνώση και θα απελευθερώνει την κοινωνία. Που θα θρέφει την αμφισβήτηση και θα γεννά ακόμα και την εξέγερση.

Παίρνουμε τις ζωές μας στα χέρια μας!Απαιτούμε:
• Να ανατραπεί η κυβέρνηση των δολοφόνων
• Άμεση και παραδειγματική καταδίκη των φυσικών και ηθικών αυτουργών της δολοφονίας
• Να καταργηθούν οι τρομονόμοι
• Να διαλυθούν τα ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και οι ειδικές δυνάμεις καταστολής
• Να αφοπλιστεί η αστυνομία, έξω οι σύγχρονοι στρατοί κατοχής από το κέντρο της Αθήνας
• Υπεράσπιση του ασύλου και διεύρυνση του, δημοκρατία και κοινωνικός ελεγχος στους χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης
• Ανατροπή όλων των αντιεκπαιδευτικών αναδιαρθρωτικών νόμων 
• Ενιαία πανεπιστημιακή εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν για όλους και όλες
• Να μην εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία για τα ΚΕΣ. Να καταργηθούν και να ληφθεί μέριμνα για τους αποφοίτους
• Παροχή όλων των απαιτούμενων συγγραμμάτων και βελτίωση τους, δημιουργία πανεπιστημιακών τυπογραφίων
• Ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης
• Ενιαίο πτυχείο με πλήρη επαγγελματικά δικαιόματα . Το πτυχίο μόνη προϋπόθεση για δουλειά
• Δωρεάν σίτηση, στέγαση και μεταφορές για όλους και όλες
• Μέλη ΔΕΠ πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης
• Αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ από τον κρατικό προϋπολογισμό
• Ενίσχυση της εσωτερικής δημοκρατίας στα Ιδρύματα – Αύξηση του ποσοστού της συμμετοχής των φοιτητών στα οργάνα συνδιοίκησης στο 100% των μελών ΔΕΠ


Αποφασίζουμε:
• Μονιμη μετονομασία της αίθουσας Ο-05 σε αίθουσα «Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος»
• Εβδομάδιαια κατάληψη της σχολής από Τρίτη 16/12 εώς και Παρασκευή 19/12, δημιουργία ανοιχτής συντονιστικής επιτροπής κατάληψης
• Συμμετοχή στην πορεία που καλούν οι μαθητές της Τρίπολης στη Νομαρχία Αρκαδίας την Τρίτη 16/12
• Πορεία στη Νομαρχία Αρκαδίας την Τετάρτη 17/12 με προσυγκέντρωση στην πλατεία Άρεως στις 12.00 
• Συγκρότηση διαδικασιών του Πανεκπαιδευτικού Μετώπου, σε συντονισμό με τις μαθητικές συνελεύσεις και καταλήψεις  
• Νέα Γενική Συνέλευση την Τρίτη 13/01/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: