Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2007

Κείμενο Αριστερής Ενότητας για την Σίτιση




Το παρακάτω κείμενο μοιράστηκε στους φοιτητές κατά την κατάληψη του χώρου της σίτισης


ΝΗΣΤΙΚΟ ΑΡΚΟΥΔΙ ΔΕΝ ΧΟΡΕΥΕΙ!!!


Το καινούργιο ακαδημαϊκό έτος ξεκίνησε για το πανεπιστήμιο και το ζήτημα της σίτισης ήταν και πάλι το επίμαχο θέμα! Τι λύση θα βρουν φέτος? Η λύση – για ακόμη μία φορά – πρόχειρη όσο δεν παίρνει…Η σίτιση των φοιτητών αποφασίστηκε να γίνεται σε έναν μισόκλειστο – ή μισάνοιχτο – χώρο στη σχολή και η σίτιση να γίνεται με catering!

Η ποιότητα και οι μερίδες είναι κάτω του μετρίου, ενώ δεν τηρούνται ούτε οι βασικοί κανόνες υγιεινής! Το κρύο όσο σφίγγει ο χειμώνας γίνεται όλο και πιο ανυπόφορο παρά τις σόμπες που έφεραν – βλέπεται κρύο στην Τρίπολη… - και ο χώρος δεν καλύπτει με τίποτα τις ανάγκες ενός πανεπιστημίου που φέτος υπολογίζονται πάνω από 500 οι φοιτητές! Επίσης με το ποσό των 3,5 € που… μπορεί να φάει ένας φοιτητής αν δεν έχει δωρεάν σίτιση, να θεωρείται από κάθε λογικό άνθρωπο εξωφρενικό, μόνο για μέριμνα από την πλευρά του πανεπιστημίου δεν μπορεί να θεωρηθεί!

Βέβαια το όλο πρόβλημα της σίτισης -όπως και της στέγασης- δεν είναι καινούργιο. Από το πρώτο έτος της λειτουργίας του πανεπιστημίου στην Τρίπολη οι φοιτητές συμβιβάζονται -σαν έσχατη λύση- με αμφιβόλου ποιότητας εστιατόρια που το πανεπιστήμιο είχε κάνει σύμβαση μαζί τους. Το πιο αστείο όμως, δεν είναι μόνο ότι οι υπεύθυνοι δεν μερίμνησαν από την αρχή να κατασκευαστούν εστίες και εστιατόριο του πανεπιστημίου, αλλά είναι και το εξευτελιστικό ποσό των 2,5 € που αναλογεί σε κάθε φοιτητή ημερησίως για την δωρεάν σίτισή του σαν επίδομα από το κράτος (όσοι δικαιούνται δωρεάν)!

Επίσης η Διοικούσα Επιτροπή μας έχει υποσχεθεί εδώ και τρία χρόνια την κατασκευή εστιατορίου. Όμως οι υποσχέσεις γίνονταν συνεχώς μεταθέσεις και αναβολές. Έτσι αντί για πρόπέρυσι το Σεπτέμβρη φτάσαμε στην υπόσχεση για τα Χριστούγεννα του 2006, μετά για φέτος το Σεπτέμβρη μετά ξανά για την φετινή πρωτοχρονιά και φυσικά καταλήξαμε για του χρόνου την νέα χρονιά (μας έχουν δώσει κάθε δικαίωμα να αμφιβάλουμε). Προφανώς ούτε πάλι μιλάμε για εστιατόριο αλλά για ένα κιόσκι ανοιχτό στα πλάγια (το χειμώνα πως μπορείς να φας έξω???) που θα λειτουργεί και αυτό με catering, με λίγα λόγια άλλη μία πρόχειρη λύση.

Όλες αυτές οι λύσεις δεν μπορούν να μας ικανοποιούν. Έχουμε δικαίωμα και πρέπει να απαιτήσουμε οριστική λύση. Σε ένα δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο που θέλουμε να λέμε ότι φοιτούμε πρέπει να μας παρέχεται και η απαραίτητη μέριμνα είτε έχει να κάνει με την σίτιση, είστε με την στέγαση, είτε με την μεταφορά!!

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ:

-- Δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες
-- Αύξηση χρημάτων για την σίτιση ανά φοιτητή
-- Καταβολή επιδόματος στέγασης στους φοιτητές ή προσφυγή στη προσωρινή λύση της ενοικίασης δωματίων ξενοδοχείου για τις άμεσες ανάγκες
-- Μελέτη για την κατασκευή εστιών και εστιατορίου του πανεπιστημίου

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά βλέποντας κανένα πρώην φοιτητής της δεκαετία του 70 η του 80 την ανακοίνωση σας θα νόμιζε ότι έχουμε επιστροφή στον χρόνο..... τότε που οι φοιτητές σιτίζονταν από τα εστιατόρια με την καταβολή του κουπονιού στα περισσότερα ΑΕΙ της περιφέρειας.