Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

ΜΙΑ ΩΔΗ ΣΤΗ ΔΑΠ-ΝΔΦΚ


Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν χθες στο Οικονομικό της Τρίπολης είναι γεγονότα που ξεπηδάνε από τις πιο σκοτεινές εποχές της πολιτικής ζωής στο χώρο του Πανεπιστημίου και μας κάνουν ξεκάθαρη την υπόσταση της παράταξης που ακούει στο όνομα ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Να τα πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή. Πριν ακόμα από την έναρξη των εκλογών, είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν φήμες για χρηματισμό τόσο υποψηφίων της ΔΑΠ όσο και άλλων συμφοιτητών μας, κάτι κοινό μυστικό στη φοιτητική κοινότητα της Τρίπολης. Η ΔΑΠ φαινόταν ότι είχε ρίξει μεγάλο βάρος στο να στήσει μηχανισμό στην Πληροφορική για να πάρει το σύλλογο από την ΟΜΑΔΑ (δήθεν ανεξάρτητη παράταξη -διάσπαση της ΔΑΠ- που στην πραγματικότητα καθοδηγείται από μέλη της ΟΝΝΕΔ), διότι οι εσωτερικές τριβές στην ΟΝΝΕΔ έδειχναν να επηρεάζουν και τη διαμάχη ΔΑΠ-ΟΜΑΔΑ στην Τρίπολη.

Την ημέρα των εκλογών, η διαδικασία κυλούσε ''ομαλά'' με ταξί και μαύρα Jeep να κάνουν επαναλαμβανόμενα δρομολόγια από και προς τη σχολή για να φέρουν ψήφους στη ΔΑΠ.

Οι κάλπες στο Οικονομικό έκλεισαν στις 18.35 και ξεκίνησε η καταμέτρηση από την εφορευτική επιτροπή, όπου αποτελούνταν από 2 άτομα προσκείμενα στη ΔΑΠ και 1 στην ΟΜΑΔΑ. Η καταμέτρηση έδειξε 227 συνολικά ψηφοδέλτια έγκυρα και άκυρα και κάπου εδώ ξεκινάει η παράσταση. Στην επανακαταμέτρηση που ζητήθηκε, βρέθηκαν 228 ψηφοδέλτια, δηλαδή ένα ψηφοδέλτιο παραπάνω.Κατά τη διάρκεια της επανακαταμέτρησης, επικρατούσε απόλυτη σύγχυση. Μέλη παρατάξεων έπαιρναν τα ψηφοδέλτια και έφευγαν από το χώρο των εκλογών χωρίς να δώσουν λόγο σε κανέναν πιστεύοντας ότι η διαδικασία των φοιτητικών εκλογών είναι τσιφλίκι τους.

Ως ΑΡΕΝ σε όλη αυτή τη παρωδία κρατήσαμε ψύχραιμη στάση και ζητήσαμε την παρουσία και του ΜΑΣ για να αποφασισθεί τι θα γίνει. Η ΔΑΠ, έχοντας συνειδητοποιήσει το λάθος που είχαν κάνει τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής, σχεδόν παρακαλούσε να επικυρωθεί το αποτέλεσμα αφού πρώτα είχε πάρει τα ψηφοδέλτια και είχε αποχωρήσει από τη διαδικασία νοθεύοντας το αποτέλεσμα.

Το μέλος της εφορευτικής επιτροπής Α.Σ. γνώριζε εξαρχής ότι έχει γίνει λάθος από μέρους της και προσπάθησε ξεδιάντροπα μπροστά στα μάτια των παρευρισκομένων να ξεφορτωθεί την ψήφο 228, πετώντας τη στα κρυφά. Αυτό υπέπεσε στην αντίληψη δύο συντρόφων και εκεί η ΔΑΠ έδειξε τον πραγματικό της εαυτό.

Το εξωπανεπιστημιακό στέλεχος και παράγοντας της ΟΝΝΕΔ Α.Μ. ήταν σε όλη τη διαδικασία παρών, προσπαθώντας να στηρίξει τους λίγους και σαθρούς ισχυρισμούς των μελών της ΔΑΠ Οικονομικού αλλά διώχθηκε από το χώρο μετά από παρέμβαση συντρόφων.Τα μέλη της ΔΑΠ γνωρίζοντας ότι αποκαλύφθηκε το σχέδιό τους, προκειμένου να στηρίξουν την πράξη τους χρησιμοποιούσαν επιχειρήματα που προκαλούσαν γέλιο ακόμα και στους ίδιους (κυριολεκτικά). Όταν είδαν ότι αυτά δεν πείθουν, έγιναν απόπειρες τραμπουκισμών, οι οποίες αποτράπηκαν από τους συντρόφους και τις συντρόφισσες της ΑΡΕΝ.

Ως ΑΡΕΝ ζητούσαμε εξαρχής επανάληψη ττης εκλογικής διαδικασίας με δημοκρατικούς όρους. Δεν δείξαμε καμία πρόθεση να κάνουμε βήμα πίσω και μείναμε για τέσσερις ώρες στο χώρο του πανεπιστημίου, μετά το πέρας της διαδικασίας, πιέζοντας τη ΔΑΠ σε αυτή την κατεύθυνση, την ώρα που τα μέλη της βιάζονταν να πανηγυρίσουν σε συγκεκριμένο μαγαζί της Τρίπολης.

Η στάση αυτή ήταν η μόνη που κινούνταν σε ένα πολιτικό και δημοκρατικό πλαίσιο, αφού ο αντίλογος ήταν να επικυρωθεί ένα αποτέλεσμα ποτισμένο με τη λάσπη και τη δυσωδία της ΔΑΠ. Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στη σήψη που έχει επιφέρει η ΔΑΠ στο σύλλογό μας, την πλήρη αποπολιτικοποίηση και αδρανοποίηση του, δείχνοντας μας με ποιον τρόπο θέλει να ολοκληρώσει το έργο της, με νεκρούς φοιτητικούς συλλόγους, με πελατειακές σχέσεις με τους/ις φοιτητές/τριες (πχ μέλος της ΔΑΠ στην Κόρινθο και φοιτήτρια στο τμήμα ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, πήρε αμοιβή 1000 ευρώ από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, για κατασκευή ιστοσελίδας), με τραμπουκισμούς και νοθευμένες εκλογικές διαδικασίες.

Εμείς πιστεύουμε πως τα γεγονότα αυτά δεν πρέπει να μείνουν στα στενά περιθώρια της φοιτητικής ζωής της Τρίπολης. Οι πράξεις αυτές της ΔΑΠ σίγουρα θα είναι γνώριμες σε φοιτητές και φοιτήτριες από άλλους συλλόγους σε όλη την Ελλάδα.

Πρέπει να τονίσουμε πως η καταγγελία αυτή καθώς και η στάση που κρατήσαμε ως ΑΡΕΝ χθες δεν είχε καμία εκλογική ιδιοτέλεια αλλά εκκινούσε από την πολιτική μας τοποθέτηση για τη δημοκρατική λειτουργία των φοιτητικών συλλόγων σε όλα τα έπιπεδα και τις διεκδικήσεις μας για ζωντανούς φοιτητικούς συλλόγους. Έπρεπε να γίνει μια αρχή για να σταματήσει η κατακρεούργηση του φοιτητικού συλλόγου και των διαδικασιών του από τη ΔΑΠ και τις ακροδεξιές πρακτικές της.

Καλούμε τους φοιτητικούς συλλόγους του ΠΑΠΕΛ αλλά και πέραν αυτού, να καταδικάσουν τα γεγονότα αυτά, να απομονώσουν τέτοιες πρακτικές καθώς και να περιθωριοποιήσουν πολιτικά τις παρατάξεις που τις υλοποιούν.

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Loved to read your blog. I would like to assignment help australia suggest you that traffic show most people read blogs on Mondays.http://topassignmentwriters.com/
So it should encourage blogger to write new write ups over the weekend primarily.