Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Ακτιβισμός κατά την διάρκεια της ορκομωσίας



Κείμενο που μοιράστηκε στους παρευρισκομένους:

Μετά το πανεπιστήμιο, τι;

Το πρώτο που θέλουμε να κάνουμε σε αυτό το κείμενο είναι να συγχαρούμε όλους του πτυχιούχους φοιτητές και τις οικογένειές τους που τόσα χρόνια μόχθησαν, στερήθηκαν και αγωνίστηκαν σκληρά να κατακτήσουν το πτυχίο τους και να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο στην ζωή τους. Τα συγχαρητήρια μας λοιπόν και καλή σταδιοδρομία σε αυτή την νέα προσπάθειά σας για εργασιακή καταξίωση για την οποία ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

Δυστυχώς, από την πλευρά μας αναγκαζόμαστε να κάνουμε αυτή την παρέμβαση μια τέτοια μέρα, γιατί η μοναδική περίπτωση να βρούμε κάποιους από τους υπεύθυνους είναι μόνο στις φιέστες και στις γιορτές που στήνει κάθε τόσο η Διοίκηση του πανεπιστημίου. Επίσης επιλέξαμε αυτή την μέρα για να μάθουν όλοι οι πραγματικοί ενδιαφερόμενοι (γονείς, φοιτητές, καθηγητές, εργαζόμενοι, πολίτες της Τρίπολης) κάποια πράγματα για το πανεπιστήμιο.

Παρ’ οτι έχουν περάσει εννέα χρόνια απο τη πρώτη μέρα λειτουργίας του Πανεπιστημίου, κάποια καίρια ζητήματα όπως στέγαση-σίτιση-μεταφορές παραμένουν άλυτα μέχρι και σήμερα. Το παρόν ακαδημαϊκό έτος αντιμετωπίσαμε νέα μείωση της χρηματοδότησης. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα αρκετοί συμβασιούχοι καθηγητές ΠΔ/407 να απολυθούν, μαθήματα επιλογής να κοπούν και οι ώρες διδασκαλίας να μειωθούν.Έτσι υποβαθμίζεται η ποιότητα των σπουδών και του πτυχίου μας αφού οι σχολές ουσιαστικά υπολειτουργούν.

Σήμερα βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη οχι μόνο για το δημόσιο πανεπιστήμιο εποχή, αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία. Η είσοδος της χώρας στο Δ.Ν.Τ από το ΠΑΣΟΚ, εκτίναξε τη φτώχεια και την ανεργία, έριξε την οικονομία σε χρόνια ύφεση και οδήγησε την κοινωνία στο μεσαίωνα. Η ανεργία των νέων σήμερα αγγίζει το 39% και των γυναικών το 17,8%. Η παράκαμψη των συλλογικών συμβάσεων και το καθεστώς των "ελαστικών" απολύσεων αναμένεται να εκτινάξουν σύντομα την ανεργία πάνω από το 1 εκατομμύριο. Ακόμη, το Μνημόνιο προβλέπει περικοπές 500 εκατ. ευρώ το 2012 στα ήδη χαμηλά επιδόματα ανεργίας.Τα κυβερνητικά μέτρα αντί να δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, ανακυκλώνουν προσωρινά τους ανέργους.

Επιπλέον, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας καταργούνται και αντικαθήστανται με ατομικέςή επιχειρησιακές,με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μη μπορούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.Παράλληλα οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και η ανασφάλιστη εργασία δεν αποτελούν την εξαίρεση αλλά τον κανόνα.

Αυτές είναι οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και καλούμαστε όλοι να πάρουμε θέση. Καλούμαστε όλοι, φοιτητές και νεολαία να διεκδικίσουμε δυναμικά τα δικαιώματά μας. Εμείς σαν Αριστερή Ενότητα, αλλά και ανένταχτοι φοιτητές επιλέγουμε και παρεμβαίνουμε στις “κοινωνικές” εκδηλώσεις του Πανεπιστημίου, ώστε να αναδεικνύουμε προβλήματα του Πανεπιστημίου αλλά και κοινωνικά ζητήματα , αντί να τα κρύβουμε πίσω από χρωματιστές κορδέλες και λαμπερές εκδηλώσεις. Στην κοινωνία της επισφάλειας και της ανεργίας επιλέγουμε το δρόμο της αμφισβήτησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: