Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ – ΕΞΠΡΕΣ . . .

Φτάνοντας στο τέλος του χειμερινού εξαμήνου, το πρόγραμμα της εξεταστικής ανακοινώνεται μόλις δύο εβδομάδες πριν την έναρξή της. Η Προσωρινή Γενική Συνέλευση του τμήματος αγνοώντας τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου και τις πιέσεις του φοιτητικού συλλόγου για έγκαιρη ανακοίνωση του προγράμματος της εξεταστικής, για ακόμα μια φορά, καθυστέρησε χαρακτηριστικά την ανακοίνωσή του. Το χρονικό των κινήσεων του διοικητικού συμβουλίου για το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Παρασκευή 18/12/2009 : Πραγματοποιείται Δ.Σ. με σκοπό την ενημέρωση από τους φοιτητικούς εκπροσώπους για την επικείμενη Π.Γ.Σ του τμήματος, η οποία περιελάμβανε και το θέμα της εξεταστικής. Το Δ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα, οι φοιτητικοί εκπρόσωποι να προτείνουν η διάρκεια της εξεταστικής περιόδου να είναι τρεις εβδομάδες.
Δευτέρα 21/12/2009 : Πραγματοποιείται Π.Γ.Σ. όπου και τίθεται το θέμα της εξεταστικής. Οι προτάσεις των καθηγητών είναι είτε εξεταστική από 8/2 έως 26/2, είτε από 16/2 έως 26/2 με μια εβδομάδα κενή από 8-12/2. Η απόφαση που πάρθηκε είναι η εξεταστική να διαρκέσει από 16/2 μέχρι 26/2 συμπεριλαμβανομένης της κενής εβδομάδας. Οι φοιτητικοί εκπρόσωποι δεν μεταφέρουν την απόφαση του Δ.Σ., όπως είναι υποχρεωμένοι.
Δευτέρα 11/1/2010 : Συγκαλείται Δ.Σ. και οι φοιτητικοί εκπρόσωποι ενημερώνουν για τις αποφάσεις της Π.Γ.Σ. Η θέση της ΔΑΠ είναι απόλυτα σύμφωνη με την απόφαση της Π.Γ.Σ. πιστεύοντας πως η κενή εβδομάδα θα είναι για το συμφέρον των φοιτητών, αγνοώντας το γεγονός ότι η εξεταστική θα διαρκέσει εννέα μέρες. Η θέση της ΑΡΕΝ είναι κατά της απόφασης και προτείνει τρεις εβδομάδες. Η ΠΑΣΠ δεν τοποθετήθηκε ξεκάθαρα επί του θέματος. Έπειτα από πολλές πιέσεις, το Δ.Σ. συμφωνεί στις τρεις εβδομάδες εξεταστικής και ορίζει τριμελής επιτροπή - με εκπροσώπους από ΑΡΕΝ, ΔΑΠ και ΠΑΣΠ - για να συναντηθούν με τον πρόεδρο του τμήματος και να του μεταφέρουν την απόφαση. Κάτι το οποίο δεν συνέβη ποτέ, αφού οι εκπρόσωποι της ΔΑΠ-ΠΑΣΠ μετέφεραν εντελώς παράνομα τις δικές τους προτάσεις και όχι την απόφαση που είχε παρθεί. Το αποτέλεσμα της συνάντησης αυτής είναι η περίοδος της εξεταστικής να είναι από 11-26/2, δίνοντας μαθήματα και τα Σάββατα.
Τρίτη 19/1/2010 : Για ακόμα μια φορά, πραγματοποιείται Δ.Σ. Η ΑΡΕΝ εμμένοντας στην αρχική της θέση, ξανακατεβάζει πρόταση απαιτώντας αδιαπραγμάτευτα τρεις καθαρές εβδομάδες εξεταστικής, αφαιρώντας τα Σάββατα. Η ΠΑΣΠ είναι υπέρ στη διεξαγωγή εξετάσεων τα Σάββατα και αντιπροτείνει να «κοπούν» άλλες δύο μέρες από την κενή εβδομάδα και να ξεκινήσει η εξεταστική στις 9/2. Η στάση της ΠΚΣ είναι κατά και των δύο προτάσεων, χωρίς να προτείνει κάτι πιο συγκεκριμένο. Μετά από πολλές αναδιπλώσεις, η ΔΑΠ κατέληξε σε συμφωνία με την πρόταση της ΠΑΣΠ, ξεχνώντας πολύ γρήγορα το «συμφέρον» των φοιτητών.
Η νέα πρόταση του Δ.Σ. για έναρξη της εξεταστικής στις 9/2 απορρίπτεται από τους καθηγητές εντελώς αναίτια. Μας προξενεί μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι οι καθηγητές δεν έκαναν δεκτή τη πρόταση αυτή υποστηρίζοντας θερμά την εξεταστική-εξπρές εις βάρος των φοιτητών. Επίσης ερωτηματικά δημιουργούνται από τη στάση των μόνιμων καθηγητών (ΔΕΠ), που όλα τα μαθήματά τους εξετάζονται μέσα σε μια μέρα.
Το συμπέρασμα από όλα αυτά; Οι φοιτητικοί εκπρόσωποι, τα τελευταία χρόνια, είναι απλά διακοσμητικά στοιχεία του συλλόγου, δεν υπερασπίζονται τα συμφέροντα των φοιτητών και δεν διεκδικούν τα αυτονόητα. Συμπρωταγωνιστές σε αυτό το θέατρο του παραλόγου είναι και οι συνάδελφοι της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, που συνεχίζουν να αγνοούν τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών και τα πάγια δικαιώματά τους. Η αυλαία του θεάτρου αυτού, πέφτει με τα συγχαρητήρια της ΔΑΠ προς την ΠΑΣΠ για την άριστη συνεργασία τους!!!
Και επειδή εμείς δεν έχουμε μάθει να παίζουμε τέτοιου είδους ρόλους, σαν Αριστερή Ενότητα θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: