Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Προεδρικές Εκλογές στο Ε&Τ Τηλεπικοινωνιών

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου διανύει ήδη το 7ο έτος λειτουργίας του. Το ίδιο και το τμήμα μας το οποίο πρωτολειτούργησε το 2002. Από τη πρώτη στιγμή όλοι και όλες περιμέναμε την αυτονόμησή του. Η αυτονόμηση ήρθε παρά την πολύχρονη καθυστέρησή της!
 
Ήρθε για να βοηθήσει και αυτή στη λύση των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το τμήμα Ε&Τ Τηλεπικοινωνιών και οι φοιτητές του. Το πανεπιστήμιο και πιο συγκεκριμένα το τμήμα μας υπο-λειτουργεί... Το εξάμηνο πραγματοποιείται με τρομερές δυσκολίες. Η σοβαρή υποχρηματοδότηση έχει οδηγήσει σε τρομακτική μείωση του οδηγού σπουδών (“κόψιμο” μαθημάτων επιλογής), σε περικοπές μισθών των συμβασιούχων καθηγητών Π.Δ. 407/80 και σε αβεβαιότητα στους συμβασιούχους εργαζόμενους για το μέλλον της εργασίας τους, καθώς και άλλα πολλά “πρωτόγονα” πράγματα για ένα δημόσιο ελληνικό Πανεπιστήμιο. Μπορεί η αυτονόμηση να αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την εύρυθμη λειτουργία του τμήματος, αλλά σίγουρα δεν αποτελεί πανάκεια για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε καθημερινά.

Την Παρασκευή 6/2, όπως είναι προγραμματισμένο, θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές, όπου θα κληθούμε όλοι και όλες να ψηφίσουμε τον νέο πρόεδρο και αντιπρόεδρο του τμήματος. Εμείς, σαν Αριστερή Ενότητα, θεωρούμε ότι οι προεδρικές εκλογές μπορούν να βοηθήσουν στον εκδημοκρατισμό του τμήματος και γενικότερα του πανεπιστημίου. Είναι αναυθαίρετο το δικαίωμα των φοιτητών να συμμετέχουν σε μία δημοκρατική διαδικασία εκλογής των προσώπων που θα καταλάβουν καίριες θέσεις στη διοίκηση του τμήματος. 
 
Παρόλα αυτά, δύο μέρες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα τα ονόματα των υποψηφίων προέδρων και αντιπροέδρων. Φυσικό επακόλουθο αυτού είναι να μην έχουν γίνει γνωστές οι θέσεις και οι προθέσεις των υποψηφίων για τα σοβαρότατα ζητήματα του τμήματος μας, καθώς και η στάση που θα κρατήσουν απέναντι στη εφαρμογή των αντιδραστικών νόμων της κυβέρνησης της ΝΔ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, όπως ο νόμος – πλαίσιο, ο εσωτερικός κανονισμός και ο νόμος για την αξιολόγηση. Όταν δεν έχουν γίνει αυτά, με ποια κριτήρια καλούμαστε να αποφασίσουμε; 
 
Σ'αυτή τη κατάσταση το πρέπον για μας θα ήταν η αναβολή της εκλογικής διαδικασίας για ένα χρονικό διάστημα ικανό να γίνει ο απαραίτητος διάλογος πάνω στις θέσεις των υποψηφίων έτσι ώστε οι φοιτητές να σχηματίσουν ξεκάθαρη άποψη. Κάτι τέτοιο όμως δείχνει αδύνατο καθώς έχει προηγηθεί η προκύρηξη των εκλογών. Σ'αυτή τη φάση, λοιπόν, καλούμε τους υποψηφίους να δείξουν την ελάχιστη σοβαρότητα και να ανακοινώσουν τις υποψηφιότητές τους εκθέτοντας ξεκάθαρα τις θέσεις και τις δεσμεύσεις τους. Καλούμε, επίσης, να κάνουν την αυτοκριτική τους για τη μέχρι τώρα προβληματική τους στάση.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: